Status naručioca sa aspekta novog Zakona o javnim nabavkama

Bez autora
Feb 27 2013

Naručilac, sa aspekta novog Zakona o javnim nabavkama je korisnik budžetskih sredstava, organizacija za obavezno socijalno osiguranje i njeni korisnici, u smislu zakona kojim se uređuje budžetski sistem i pravno lice osnovano u cilju obavljanja delatnosti koje su u opštem interesu, ukoliko je ispunjen neki od sledećih uslova: da se više od 50% finansira iz sredstava naručioca, da nadzor nad radom tog pravnog lica vrši naručilac, da više od polovine članova organa upravljanja tog pravnog lica čine predstavnici naručioca i javno preduzeće.Vlada na predlog ministarstva nadležnog za poslove finansija i Uprave za javne nabavke na početku budžetske godine utvrđuje spisak naručilaca.

Status naručioca sa aspekta novog Zakona o javnim nabavkamaNaručilac, sa aspekta novog Zakona o javnim nabavkama je:

1. korisnik budžetskih sredstava, organizacija za obavezno socijalno osiguranje i njeni korisnici, u smislu zakona kojim se uređuje budžetski sistem,
2. pravno lice osnovano u cilju obavljanja delatnosti koje su u opštem interesu, ukoliko je ispunjen neki od sledećih uslova:
- da se više od 50% finansira iz sredstava naručioca,
- da nadzor nad radom tog pravnog lica vrši naručilac,
- da više od polovine članova organa upravljanja tog pravnog lica čine predstavnici naručioca,
- javno preduzeće.

Vlada na predlog ministarstva nadležnog za poslove finansija i Uprave za javne nabavke na početku budžetske godine utvrđuje spisak naručilaca.

Spisak naručilaca objavljuje se u „Službenom glasniku Republike Srbije“ i na Portalu javnih nabavki.

Lica koja nisu na objavljenom spisku naručilaca, a koja ispunjavaju navedene uslove dužna su da primenjuju Zakon o javnim nabavkama.

Prilikom definisanja stastusa naručioca, naravno, ne smemo zaboraviti ni Zakon o javnim preduzećima i obavljenju delatnosti od opšteg interesa po kome preduzeće koje obavlja delatnost od opšteg interesa, a koje osniva država, odnosno jedinica lokalne samouprave ili autonomna pokrajina, javno preduzeće, pa samim tim ima satus naručioca.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik